2024: Et begivenhedsrigt år i Helsingør Stift
"Der er liv i folkekirken – og der er rigtig meget liv i Helsingør Stift." Sådan lød ordene fra biskop Peter Birch, da han ved årets landemode fremførte sin årsberetning. Og det er der noget om. I artiklen her får du et overblik over nogle af de mange tiltag, der har været i Helsingør Stift i det forgangne år.
Af Rikke Lyskjær Rudbæk
Januar: Fokus på arbejdsmiljøet
I januar blev den største arbejdsmiljøundersøgelse i folkekirken i ti år offentliggjort. Det er derfor ikke uden grund, at biskoppens skriv herom er blandt årets mest læste tekster på stiftets hjemmeside:
Biskoppens hilsen: Der skal altid være tid til at tale om arbejdsmiljø
Februar: Lancering af influencerkampagne
Færre end tidligere vælger i dag at døbe deres nyfødte, og derfor lancerede Helsingør Stift i februar et samarbejde med en række influencere på Instagram for at lægge op til en samtale med nybagte forældre om dåb. Kampagnen delte vandene men satte også gang i en masse interessante samtaler, og dermed var målet nået. I 2025 vil der fortsat være fokus på dåb, når vi blandt andet lancerer en række videoer om dåb, der skal bruges ude i sognene. Det kan du læse mere om her:
Marts: Sorg som samtaleemne
Flere end 200 mennesker havde taget turen til Kulturværftet i Helsingør, da Helsingør Stift i samarbejde med de øvrige stifter i det spæde forår inviterede til folkekirkens stort anlagte sorgkonference. Reportagen herunder tager dig med til konferencen:
April: Farvel til store bededag
Fredag den 26. april 2024 var første gang siden 1686, at store bededag ikke var en helligdag. I den anledning drog biskop Peter Birch i selskab med landets øvrige biskopper dagen forinden til Christiansborg til ”Konference om Stat og Folkekirke efter Bededagsprocessen 2023”.
Maj: Demens på dagsordenen
Helsingør Stifts kirke- og ældrekonsulent, Bodil Olesen stod i spidsen for projektet, da idékataloget ”Kirke med ældre og demensramte” så dagens lys på FUV’s hjemmeside i maj:
Folkekirken rækker ud til mennesker med demens
I Danmark lever mere end 95.000 mennesker med demens, og i maj måneds nyhedsbrev fortalte Henrik, hvordan det føles, at hans kone, der har Alzheimers, ikke altid kan kende ham:
Henriks kone har Alzheimers: ”Det er drastisk at være vidne til”
Juni: Årsmøde for præster
Grundtvigs Højskole i Hillerød dannede rammen om årets stiftspræstekursus. Læs om det her:
Juli: Sommerferieminder i gave
Mange børn skal hver sommer kigge langt efter charterferier og sand mellem tæerne, men nogle af dem får heldigvis en håndsrækning fra Folkekirkens Feriehjælp, så de også har noget at fortælle, når de møder i skole efter sommerferien.
Helsingør Stifts diakonikonsulent, Sanne Glerup Damborg er også tovholder hos Folkekirkens Feriehjælp, og i sommer tog hun os sammen med sine kollegaer med bag kulisserne:
August: Fokus på Helsingør som grønt stift
Helsingør Stift vil gerne gå forrest i klimakampen, og derfor gennemførte Stiftsrådets grønne udvalg i foråret sin egen energiscreening i Helsingør Stift. I april afsluttede Folkekirken derudover den største danske klimaundersøgelse af sin art i en enkelt organisation. Begge dele kan du læse om her:
Mange sogne er allerede med på den grønne bølge. Det kunne TV2 Kosmopol fortælle, da de i august bragte et indslag om Græse og Sigerslevvester Sogne samt Vallensbæk Sogn, der har besluttet at rejse klimaskov på kirkens arealer i stedet for at bortforpagte jorden:
September: Valg til menighedsrådene
En af de helt store begivenheder i år var naturligvis menighedsrådsvalget den 17. september. Flere nye medlemmer blev valgt, mens andre takkede af. Én af dem var Grethe Bahne Madsen, der tidligere i år kunne fejre 50-års jubilæum som menighedsrådsformand, og den historie blev forståeligt nok en af årets højdespringere på vores hjemmeside:
Oktober: Årets store festdag
Årets landemode løb i år af stablen lørdag den 5. oktober. Til festdagen var der flere spændende punkter på dagsordenen - blandt andet biskoppens landemodeberetning, kåringen af årets stiftsinitiativprisvinder samt afsløringen af det bispeportræt, som billedkunstner Maria Wandel har malet af Peter Bich. Læs reportagen her og bliv opdateret på det hele:
Landemode 2024 - En festdag for hele Helsingør Stift
Du kan også klikke her og se de mange festlige billeder fra dagen: Landemode 2024
November: Konferencernes måned
Igen i år har der været masser af inspiration at hente ved de mange konferencer, der er blevet afholdt i Helsingør Stift. I november var der blandt andet migrantkonference, dåbskonference og diakonikonference på programmet:
Reportage fra migrantkonference: ”Folkekirke for alle?”
December: Julehygge og håb
- Traditionen tro blev indgangen til julemåneden markeret med en skøn oplevelse for hele stiftet, da Biskoppens Julekoncert blev afholdt i en fyldt Helsingør Domkirke.
Se fotoreportagen fra dagen her:
- Syv eksaminander har i årets sidste måned afgivet præsteløfte og bestået bispeeksamen. I 2024 har udfordringen været, at præstebevillingen ikke er fulgt med de lønstigninger, der blev aftalt i forbindelse med forårets overenskomstforhandlinger, og derfor har det været nødvendigt at holde igen med ansættelser. Med den kommende ordination i Helsingør Domkirke den 15. januar tager vi igen hul på et normalt år.
Vidste du i øvrigt…
… at årets julekalender på DR, ”Tidsrejsen 2” blandt andet er optaget i det gamle karmeliterkloster i Helsingør, som biskoppen og stiftsadministrationen holder til i?