Biskoppen: Vielsen er festen for kærlighedens gave og pris
Under en tredjedel af samtlige vielser i Danmark foregår i dag i folkekirken. Derfor er det vigtigt, at vi siger ja, når et par efterspørger, at evangeliet skal forkyndes ved deres vielse. Også selv om de ønsker en vielse uden for kirkens rum. Sådan lyder budskabet fra biskoppen.

Biskop Peter Birch ved udendørsgudstjeneste Grundlovsdag i Ølstykke. Foto: Kim Hammer Overgaard.
Af Peter Birch, biskop over Helsingør Stift
Vi går ind i bryllupssæsonen. Bryllupper af mange slags. Store og små fester. Når mennesker træffer en så væsentlig beslutning som at gifte sig, skal de ikke mangle en præst, der kan forkynde kærlighedens glæde og pris. Heller ikke selv om vielsen foregår uden for kirkens rum. I hvert eneste af stiftets provstier bliver der derfor nu lavet en aftale om, hvilke præster der gerne medvirker ved vielser i det fri. Det gør det nemmere for vordende brudepar at finde en præst, der kan vie dem uden for kirkens rum, hvis det er det, de ønsker. Og sammen med parrene bliver det nemmere at tilrettelægge vielsen, så den tager højde for de konkrete forhold.
Siden 2013 har det været muligt at blive viet uden for kirkens rum. Det kan være et særligt sted, der betyder noget i det vordende brudepars fælles historie. En have, en strand, en skov. Eller måske et smukt sted i nærheden af det sted, hvor festen skal holdes efter selve vielsen. Desværre har par fra tid til anden oplevet, at det ikke altid har været så nemt at finde en præst, der ville medvirke. Og præsterne har måske været usikre på, om det ville blive så vellykket at stå i en have eller på en strand som i en kirke. I Helsingør Stift har vi netop aftalt, at vi nu vil gøre en ekstra indsats for at imødekomme menneskers ønsker om vielser uden for kirkens rum. Det skal være lettere for par at finde en præst, og det skal være mere ligetil for den enkelte præst at medvirke.
En vielse er både en glædelig og vidtrækkende begivenhed i to menneskers liv. Den implicerer mange andre end dem selv. Og det er begivenhed, der markerer en beslutning, som er båret af både følelser og af vilje. En beslutning, hvor brudeparret afgiver et løfte, som de ved kan blive udfordret. Der vil komme dage, hvor de lyserøde skyer afløses af grå hverdag. Hvor kærligheden skal stå sin prøve på trods. Derfor er det også vigtigt at bede om Guds velsignelse. At blive sat ind i en sammenhæng, hvor man ikke står alene med sin uformåenhed, men kan bede Gud om hjælp.
Under en tredjedel af samtlige vielser i Danmark foregår i dag i folkekirken. Som kirke vil vi gerne være med, når mennesker står i afgørende livsovergange. Vielsen er en sådan livsovergang. Når man som menneske står over for en fælles og på mange måder ukendt fremtid, er det afgørende at høre Guds løfte og velsignelse. Derfor siger vi ja, når brudepar siger ja.
Rigtig god fornøjelse med denne måneds nyhedsbrev, der stiller skarpt på vielser uden for kirkens rum.
Læs også
- To par: Derfor inviterede vi præsten med ud i det fri - to beretnigner om udendørs ceremonier.
- 5 gode råd til vielser og velsignelser i det fri - præst deler de bedste tips og tricks.
- Ingen brudepar skal gå forgæves i folkekirken - sådan er retningslinjerne.
- "Vi er ikke ofre for vielser i det fri. Vi er hjælpere" - to teologiske dryp om vielser i det fri.