Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Og initiativprisen 2022 går til…

Sammen med tre andre repræsentanter fra Hvidovrekirkernes Tværkulturelle Samarbejde tog en stolt tværkulturel projektleder Priscilla Lassen imod stiftsinitiativprisen til landemode den 1. oktober. Initiativet kunne ikke have ladet sig gøre uden de mange frivillige nydanskere og ’gammeldanskere’, siger hun. 

Hvidovrekirkernes Tværkulturelle Samarbejde kan kalde sig vindere af stiftsinitiativprisen 2022.

Hvidovrekirkernes Tværkulturelle Samarbejde kan kalde sig vindere af stiftsinitiativprisen 2022. Fra venstre: Søren Ødum Nielsen, Peter Birch, Anne Gjelstrup, Eva Kyed Østerlind, Kathrine Mortensen og Priscilla Lassen. Foto: Steen Toft Winther.

Af Steen Toft Winther

Det var Hvidovrekirkernes Tværkulturelle Samarbejde, der til landemode den 1. oktober løb med stiftsinitiativprisen og de dertilhørende 10.000 kroner – og fra stiftet skal der lyde et stort til lykke!

I daglig tale kaldes projektet ’Tværkulturelt Fællesskab’, og det består af de fire folkekirker i Hvidovre: Avedøre Kirke, Hvidovre Kirke, Risbjerg Kirke og Strandmarkskirken.

Kirkerne har slået sig sammen om at skabe netværker for nydanskere i lokalsamfundet, og de favner både dem, der er kommet til landet som flygtninge, og dem, som er kommet hertil for at arbejde.

Sammen med menighedsrådsformand i Strandmarkskirken Anne Gjelstrup, sognepræst i Hvidovre Kirke Eva Kyed Østerlind og frivillig i fællesskabets arbejdsgruppe Kathrine Mortensen tog tværkulturel projektleder Priscilla Lassen imod prisen på vegne af Tværkulturelt Fællesskab. Priscilla Lassen er stolt over anerkendelsen fra stiftet og siger:

”Vi er bare mega glade. Det er en virkelig god anerkendelse af et stykke arbejde, der har stået på i lang tid. At modtage stiftsinitiativprisen 2022 betyder også meget for vores fremadrettede samarbejde mellem kirker og kommuner.”

Krig i Europa

Det var Støtteudvalgets formand Søren Ødum Nielsen, der sammen med biskop Peter Birch overrakte prisen, og i sin tale fremhævede formanden, at stiftsinitiativprisen handler om at få de gode projekter frem i lyset til inspiration for andre sogne. I sin begrundelse for prisen sagde Søren Ødum Nielsen:

”I Tværkulturelt Fællesskab samarbejder flere sogne, og de supplerer hinanden med betydelig energi i en stor gruppe af frivillige, som åbner folkekirken for at skabe netværk for migranter og dermed medvirker til, at de kan føle sig velkomne i kirken og fællesskabet.”

Tværkulturelt Fællesskab stod også hurtigt klar, da Rusland invaderede Ukraine i slutningen af februar.

Her arrangerede de fællesspisning i Avedøre Kirke for 65 nyankomne ukrainere og 35 deltagere fra Tværkulturelt Fællesskab. Kirkerne i Hvidovre var også nogle af de første til at holde andagter for ukrainerne, hvor flygtningene kunne finde ro til refleksion i kirkerummet samt lære beboerne i lokalområdet bedre at kende.

Brobygning mellem nydanskere og ’gammeldanskere’

Tværkulturelt Fællesskab er frivilligt båret, og de ildsjæle, som siden 2015 har været tilknyttet hvidovrekirkernes projekt, arbejder for at komme indbyggerne i sognene i møde. Indbyggere, som normalt ikke er særligt synlige i folkekirken.

Selv kalder Tværkulturelt Fællesskab sig for en græsrodsbevægelse, der er opstået på grund af et behov for at bygge bro mellem nydanskere og ’gammeldanskere’. Det handler om at styrke det lokale sammenhold, og udover arrangementer for voksne udbyder de blandt andet en krea-klub for piger i 4.-7. klasse og fodboldtræning for drengene.

Hva’ så nu?

Til spørgsmålet om, hvad de 10.000 kroner skal bruges til, svarer Priscilla Lassen:

”Vi har talt om mange ting, vi kunne bruge pengene på, men vi har ikke lagt os fast på noget endnu. En af ideerne, vi har oppe at vende, er at lave en koncert med det multireligiøse band ’Radiant Arcadia’, som består af medlemmer med kristen, jødisk og muslimsk baggrund. Sidste gang de spillede, kom over 300 og lyttede.”

Og hvad skal der så ske nu?

”Visionen er mere samskabelse. Vi vil gerne samarbejde endnu mere med kommunen og fortsætte og videreudvikle de projekter, vi har. Det kan ikke lade sig gøre uden de mange frivillige kræfter i Tværkulturelt Fællesskab, og til dem vil jeg gerne rette en stor tak," siger Priscilla Lassen og fortsætter:

"Jeg er benovet over, hvor mange nydanskere og ’gammeldanskere’, der stiller sig selv til rådighed og bidrager med hver sin kompetence.”

Stiftsinitiativprisen uddeles hvert år til landemode. Det er Støtteudvalget, der kårer vinderen. 

Læs her om sidste års vinder, Tværkulturel Kirke i Gladsaxe-Herlev Provsti.