Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Fejring af 75-året for de første kvinders ordination

Helsingør Stift inviterer 29. april til fejring af 75-året for de første kvinders ordination i folkekirken ved fernisering på portrætudstillingen PRÆST><KVINDE i Helsingør Domkirke. Alle er velkomne!

Tre portrætter af præster i fotoudstillingen PRÆST><KVINDE, der er lavet af Sille Arendt for Helsingør Stift

"Præsterne er portrætteret som den, de er, ikke i præstekjole, men hver med en religiøs genstand, som de selv har valgt," siger Sille Arendt, der står bag udstillingen. Foto: Sille Arendt

Af Benjamin Birk Christophersen

Den 28. april 1948 blev de tre første kvinder præsteviet under stor opmærksomhed i en fyldt Odense Domkirke.

Siden dengang har rigtig mange kvinder fulgt i deres fodspor og har taget imod præstekaldet. 

Helsingør Stift fejrer jubilæet med fotoudstillingen "PRÆST >< KVINDE", der åbnes ved en reception d. 29. april kl. 15.00 i Helsingør Domkirke.

Kommunikationskonsulent og fotograf Sille Arendt står bag udstillingen og fortæller følgende:

"Mine tanker med udstillingen er først og fremmest, at man altid skal gribe chancen for at fortælle menneskers historie. Helt almindelige og ganske unikke kvinder. Mennesket bag præstekjolen, livet og tankerne. Jeg spørger: "Hvad har bragt dig hertil?" Og så vil jeg gerne vise mangfoldigheden i præsteembedet, kvinder og mennesker."

Udstillingen består af 19 portrætter og ledsages af de medvirkendes tanker om at være præst. Som beskuer kan man gå på opdagelse mellem portrætterne og få et indblik i deres liv i billede og ord.

"Jeg håber, at disse 19 unikke fortællinger fra kvinder kan vække en genklang i beskueren selv, og at det skaber en refleksion over egen identitet. Og så skal udstillingen også minde om, at alle har en unik historie at fortælle," siger Sille Arendt.

En gennemgribende ændring

Biskop Peter Birch glæder sig til at markere 75-året ved ferniseringen:

"Ordinationen af de første kvindelige præster er den mest gennemgribende og væsentlige ændring i nyere dansk kirkehistorie. I dag kan vi glæde os over lige adgang til præsteembedet, der resulterer i mange gode og dygtige præster. Derfor er det værd at fejre jubilæet."

Portrætterne kan opleves i Helsingør Domkirke indtil d. 13. august, hvorefter udstillingen udlånes til andre lokationer i stiftet.

Biskop Peter Birch åbner udstillingen kl. 15.00, hvorefter fotograf Sille Arendt vil fortælle om udstillingen. Derefter gives ordet til Sophie Juel, provst i Frederiksværk, der er én af de portrætterede præster i udstillingen.

Der vil blive serveret bobler og lidt sødt.

Hent materialer her:

Invitation til fernisering d. 29. april

Plakat for udstillingen til print og digitalt brug

Sådan fik vi kvindelige præster

28. april 1948 blev Johanne Hermansen Andersen, Ruth Vermehren og Edith Brenneche-Petersen som de første kvinder præsteviet. Det skete under store protester fra mange sider. Biskop Hans L. Øllgaard stod for ordinationen på trods af mange protester og modstand fra kollegaer.

 

Allerede i 1921 vedtog folketinget Lov om Ligestilling, der skulle give kvinder ret til at bestride offentlige embeder, men undtagelsen var dog embeder, der krævede præstevielse.

 

Derfor var der fortsat lange udsigter til kvindelige præster i folkekirken. I den kamp var særligt Dansk kvindesamfund engageret. Én af de tre første kvindelige præster, Ruth Vermehren, var fra sin studietid i 1920’erne og frem en aktiv del af Dansk Kvindesamfund, og hun var ofte efterspurgt som prædikant på deres møder.

 

Kvindeforkæmpernes arbejde bar frugt. I 1947 ændredes ordlyden i loven om adgang til præsteembede fra mænd til personer. Derved var det lovgivningsmæssige arbejde gjort. Og Ruth Vermehren kunne blive præst i Horserød Kvindefængsel efter mange års ulønnet tjeneste som hjælpepræst i fængselsvæsenet. Hun blev dermed den første kvindelige præst i det, der i dag er Helsingør Stift.

 

I 1995 blev Lise-Lotte Rebel den første kvindelige Biskop, da hun blev valgt i Helsingør Stift.

FOTOUDSTILLINGEN PRÆST><KVINDE 

 

Portrætudstillingen PRÆST><KVINDE er blevet skabt af fotograf Sille Arendt, i anledning af at det i år er 75 år siden at de første kvinder blev præster. Det er portrætter af 19 præster og deres tanker om det at være præst og menneske. 


Den kan ses i Helsingør Domkirken frem til den 13. august, hvorefter den tager på turné rundt i stiftets kirker. 

 

Biskoppens hilsen i anledning af markeringen, læs den her: 75-årsjubilæum for det hele embede 

 

"Mørket er min fortrolige, og midt i mørket lader Gud mig forstå, at alle de største ting i livet aldrig har været, og aldrig vil blive op til mig. Indsigten bliver givet mig som en frihed og en opfordring til at leve," svarer Bettina Niemann i et af spørgsmålene. Bettina Niemann Krarup er en af de fotograferede præster til udstilligen.

Læs hendes tekst her: Mørket er min fortrolige 

 

Provst Sophie Juel for Frederiksværk Provsti er en af de fotograferede præster og holdt tale ved åbningsreceptionen den 29. april. Læs hendes tale her: Måske skal vi tale om ”Hvad ville Jesus have sagt”?

 

"Jeg kan rigtigt godt lide at bestemme selv og gå mine egne veje, så derfor kan jeg identificere mig med Jonas i Biblen," fortæller sognepræst i Lindehøj Kirke Mia Mohr Sauthoff i sin tekst til portrætudstillingen. 

Læs hendes tekst her: "Teologien var dér, hvor mit hjerte var"

 

"Brødet er kristen forkyndelse, så klar, at det ikke er til at misforstå eller komme udenom. Æd det." Sådan skriver præst Eva Holmegaard Larsen i sin tekst til portrætudstillingen. 

Læs hendes tekst her: "Jeg har aldrig besluttet mig for, at jeg skulle være præst, det var en livsvej"

Jubilæet markeres i hele landet

Ribe Stift inviterer til:  
Festgudstjeneste og samtalesalon fredag den 28. april
Foredrag og kor-koncert lørdag den 29. april

Læs mere på Ribe Stifts hjemmeside

 

Aalborg Stift inviterer til festgudstjeneste og temadag om kvindelige præster i folkekirken den 28. april.

Læs mere på Aalborg Stifts hjemmeside 

 

Lolland Falster Stift inviterer den 28. april til festgudstjeneste i Nørre Ørslev Kirke og foredrag med forfatter, filminstruktør og fortæller Pia Fris Laneth om “Johanne Andersen - Danmarks første kvindelige præst."

Gudstjeneste og fortælleforedrag med Esther Rützou, forfatter og fortæller i Nørre Ørslev Kirke den 2. maj. 

"Et sus af skørter - 75 års jubilæum for kvindelige præster". Den 10. maj fortæller Pia Fris Laneth om den uforsonlige køns- og kirkepolitiske strid, der kom forud for en af kirkehistoriens største begivenheder.  

Læs mere på Lolland Falster Stift hjemmeside

 

Københavns Stift inviterer til:

Debatarrangement under overskriften ”Hvad skal vi med kvindelige præster?” i Holmens Kirke den 28. april 
Festgudstjeneste i Københavns Domkirke 30. april

Læs mere på Københavns Stifts hjemmeside

 

Viborg Stift inviterer til jubilæumsfejring for 75 året for kvindelige præster den 11. juni hvor blandt andet sognepræst Inge Marie Kirketerp Hansen blandt andet indtager talerstolen.

Læs mere på Viborg Stifts hjemmeside

 

Fyens Stift inviterer til festgudstjeneste, bogudgivelse og fortælleforestilling om splittelse d. 28 april i Odense Domkirke. Biskop over Fyens Stift Mads Davidsen prædiker ved festgudstjenesten.
 

 

Haderslev Stift afholder en højskoledag på Højskolen Snoghøj den 22. april. Gennem forskellige oplægsholdere vil der blive set på betydningen af, at der kom kvindelige præster i folkekirken, historisk og nutidigt.
Læs mere på Haderslev Stifts hjemmeside Stiftets første kvindelige præster blev rollemodeller