Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Dåbsforældre: ”Det er vores opgave at vise vores børn vejen”

Dåb er ikke et naturligt valg for alle nybagte forældre. Men det var det for Amalie og Aleksander. Her kan du læse, hvorfor de valgte dåben til, og hvad der var særlig vigtigt for dem i forbindelse med deres datters dåb.

Amalie og Aleksander med deres to døtre, Polly og Franca samt præst i Hornbæk Kirke, Bodil Olesen. Foto: Privatfoto

Af Rikke Lyskjær-Rudbæk

Solen skinner, og sensommerbrisen griber fat i familiens gamle dåbskjole, mens Amalie, 37 år, og Aleksander, 43 år, sammen med deres to piger bevæger sig mod Hornbæk Kirke. I dag er det deres yngste datter, Franca, der har dåbskjolen på. I 1922 blev kjolen taget i brug for første gang, da Amalies farmor bar den til sin dåb, og siden er flere familiemedlemmer blevet døbt i den – blandt andet Amalie selv og parrets ældste datter Polly, der i dag er to år.

Franca er ikke den eneste, der skal døbes i dag. Hornbæk Kirke er fyldt med forventningsfulde børn og voksne, for i dag skal fire børn fejres ved en særlig dåbsgudstjeneste. Stemningen er højtidelig og afslappet på samme tid, og de mange fremmødte børn får lov til at være med uden at blive tysset på. Ret perfekt, hvis man spørger Amalie og Aleksander.

Efter gudstjenesten har parret inviteret 45 gæster til frokost på stranden i Hornbæk. Flere af dem har først få dage i forvejen fået en invitation, fordi hverdagen med to små børn spændte ben for den minutiøse planlægning. Men nu er de her, og det er lige, som det skal være – med buffet, dåbskage og god stemning i spandevis.

Altid frejdig, når du går

Som barn gik Amalie på en skole, hvor de sang morgensang hver dag, og det har haft en stor betydning for hendes forhold til kirken.

”Vi sang ikke kun tekster fra højskolesangbogen, men også salmer. For mig er der derfor en stor genkendelsesglæde i kirken. Jeg er altid spændt på, hvilke salmer vi skal synge, når jeg er i kirke, og den glæde vil jeg gerne give videre til mine børn,” fortæller hun den efterårsdag, Helsingør Stift taler med parret.

I forbindelse med dåben betød det derfor også meget for Amalie og Aleksander, at præst Bodil Olesen var lydhør over for deres salmeønsker, da dåben skulle planlægges:

”Det var dejligt at opleve en præst, der lyttede til vores ønsker. Det fik os til at føle os inkluderet og gav os et større ejerskab over gudstjenesten. Vi sang blandt andet ’Morgenstund har guld i mund’, ’Ingen er så tryg i fare’ og ’Altid frejdig, når du går’. Især den sidste er så smuk og har et godt budskab – også til børn,” lyder det fra Amalie.

Dåben var en selvfølge

Den gamle dåbskjole fortæller naturligvis historien om en familie, for hvem dåb er en tradition. Aleksander er også døbt, men ikke som baby.

”Jeg synes, den kristne historie er fascinerende, og kirkerummet kan noget helt særligt. Selv om jeg måske ikke var så bevidst om det hele som teenager, var det alligevel et fællesskab, jeg gerne ville være en del af, og derfor valgte jeg at blive døbt umiddelbart inden, jeg skulle konfirmeres,” fortæller Aleksander.

Trods forskellige personlige oplevelser var Amalie og Aleksander dog aldrig i tvivl om, at deres fælles børn skulle døbes som små:

”Selvfølgelig skulle de det. Vi anser begge folkekirken for at være en vigtig del af vores kultur i Danmark, og vi vil gerne aktivt vise vores støtte til kirken. Ikke bare ved at være medlem, men ved også at bruge kirken. Kristendommen og kirken giver os nogle gode rammer for både de lykkelige og ulykkelige ting i livet,” fortæller Amalie og fortsætter:

”Vi ser det som vores opgave at introducere vores børn for og guide dem i forhold til de ting, vi synes, de skal kende til. Så kan de selv vælge senere – det er jo det, konfirmationen er der for: At de selv kan genbekræfte deres tro, hvis de vælger det. Men når de er små, mener vi, det er en naturlig del af vores forældrerolle at vælge den slags for dem.”

Skal man tro på Gud?

Vi skruer igen tiden tilbage til august. På tilhørerrækkerne i kirken sidder både familie og venner. For Amalie og Aleksander er det nemlig vigtigt, at de alle kommer til at spille en rolle deres børns liv. Da parrets ældste datter blev døbt, stod Aleksanders søskende faddere sammen med enebarnet Amalies gode veninde, men i dag har parret udelukkende valgt venner til fadderrollen.

”Vi mener ikke, dåb kun er for familien, så ved begge dåb har vi valgt også at invitere vores nærmeste venner, fordi vi gerne vil inkludere dem. Det er også nogle af dem, som vi denne gang har udpeget som faddere, fordi vi har et ønske om at knytte dem tæt til vores datter, og fordi vi mener, de repræsenterer gode ting,” forklarer Amalie.

Fadderrollen handler som bekendt om at opdrage børnene i den kristne tro, og på spørgsmålet om, hvorvidt man skal tro på Gud for at lade sit barn døbe, lyder Amalies svar:

”Mange danskere har travlt med at fortælle, at de ikke er specielt religiøse, og det er altså lidt af en kliché. Det er vi heller ikke, men vi er heller ikke anti-troende. Vi er nok som de fleste danskere på det punkt. Vi er kristne, og jeg mener, det kan være en stor hjælp for mennesker at have noget at tro på.”

Hun fortsætter:

”Jeg går faktisk ikke i kirke for at høre om Bibelhistorien. Det, der betyder meget for mig, er hele salmeskatten og det fysiske rum i kirkerne. Stemningen. Jeg synes, kirkerne rundt omkring i landet spiller en vigtig rolle for samfundet og bymiljøet. Ved at vælge kirkernes tilbud til, synes jeg, man støtter op og er med til at sikre, at de bliver brugt, og at der er liv i dem.”

Aleksander supplerer:

”Jeg synes, folkekirken arrangerer en masse fine aktiviteter for børn. Det er et fællesskab, som vi synes, det er hyggeligt, at vores børn er en del af.”

Efter kirken fortsatte fejringen på Hornbæk Strand. Foto: Privatfoto

Fakta

BOKS: Vejen til de unge voksne

Det kræver nytænkning og samarbejde på tværs, når målet er at nå de unge voksne, der ikke nødvendigvis har folkekirken inde på radaren. Sognepræst Lizette Harritsø fra Hornbæk Kirke fortæller her, hvad de gør hos dem for at forsøge at fange opmærksomheden og fortælle om dåb blandt de 24-39-årige.

 

Vær aktiv på Instagram: ”Vi bruger vores Instagramprofil til at åbne folks øjne for kirken og gøre os synlige for dem, der ikke nødvendigvis selv opsøger os. Det gælder også i forhold til dåb. Vores tanke er, at hvis folk ikke automatisk kommer i kirken, vil vi sørge for, at de har et lille stykke af kirken med i lommen, der kan tjene som inspiration. Hornbæk er et lille lokalsamfund, så vi lykkes faktisk meget godt med at få vores indhold ud til folk,” fortæller Lizette Harritsø.

 

Sæt ansigt på kirken: Hver gang forældre lader deres børn døbe i Hornbæk Kirke, bliver de spurgt, om de er med på at få taget et familiebillede. Billedet bliver postet på Instagram, og lokalsamfundet tager ifølge Lizette Harritsø godt imod dette, da det er med til at sætte ansigt på kirken og samtidig fortæller, hvem der bruger kirken, hvilket kan tjene som inspiration for andre.

 

Lav en podcast:  For et par år siden forsøgte man sig i Hornbæk Kirke med en podcast om dåb. I hvert afsnit var fokus således rettet mod forskellige aspekter af dåben – for eksempel forældres tanker om at lade deres børn døbe og en samtale med den lokale menighedsrådsformand om dåb. Du kan lytte med her: https://www.hornbaekkirke.dk/film-og-lyd.

 

Husk den røde tråd: Det er ikke kun præstens opgave at gøre opmærksom på dåb. Derfor kan kirkens øvrige medarbejdere med fordel også tænke det ind i deres arbejde – for eksempel ved at kordegnen via babysalmesang fortæller forældrene om dåb. På den måde udnytter man de aktiviteter, der allerede er i kirken til at gøre opmærksom på dåb.

 

Prøv noget nyt: I Hornbæk Kirke har Lizette Harritsø for vane at fiske en gummiand op af lommen på sin præstekjole, når de halvstore babyer er ved at miste interessen ved døbefonten. Så kan de pjaske med den i vandet under dåben. Gennem flere år man desuden haft en tradition for at lade dåbsforældrene vælge dåbsord, så de på den måde er med til at sætte rammen for deres barns dåb. Og den slags er landet godt i lokalbefolkningen: ”Hvis jeg glemmer at sige det til en samtale, minder folk mig om det,” fortæller Lizette Harritsø.