Kirkegårdsleder: Vi er her for de efterladte
I Farum Sogn har de flere forskellige typer kirkegårde: den gamle, den nye og skovkirkegården. Fælles for alle tre er ambitionen om at bruge grønne løsninger og give efterladte den bedst mulige service.
Af Benjamin Birk Christophersen
I 2011 tiltrådte Brian Worm Jensen som kirkegårdsleder i Farum. Dengang fokuserede han på de rette lige linjer på den gamle kirkegård. I dag står han i spidsen for en visionær transformation, der har tilpasset kirkegårdene i Farum til en moderne og mere grøn måde at drive kirkegård på.
Vejen dertil har ikke været uden bump, og allerede fire måneder efter Brian Worm Jensen var begyndt i stillingen, brændte kirkegårdskontoret. Samtidig var arbejdet med at etablere en skovkirkegård i fuld gang. Skovkirkegården stod færdig i september 2013 og blev hurtigt et populært valg. I dag finder hver fjerde urnenedsættelse sted i skovområdet – et sted, hvor naturens ro får plads.
”Vi er her for de efterladte”
Brian Worm Jensen har en klar filosofi: Kirkegården er for dem, der efterlades.
”Vores fornemmeste opgave er at vejlede de efterladte. Vi er meget opmærksomme på at spørge ind til deres ønsker og behov. Derfor er det vigtigt med et personligt fremmøde, så de får valgt det helt rigtige sted for dem,” forklarer han.
For nogle familier betyder det en anonym fællesgrav, for andre en mere personlig urnenedsættelse – og der er mange muligheder at vælge imellem.
Han påpeger, at gartnerne ofte spiller en vigtig rolle i denne proces:
”Alle, der skal have en pårørende på vores kirkegård, er i kontakt med os og besøger os. Jeg prøver at sørge for at få en gartner fra den afdeling, som de gerne vil benytte, til at vise rundt. På den måde får de allerede fra begyndelsen en god forbindelse,” forklarer Brian Worm Jensen og fortsætter:
”Mange kommer efterfølgende forbi for at snakke. Vi er der i folks store sorg og hjælper dem igennem det, så godt vi kan. Det er vigtigt, fordi vi følger dem gennem mange år, i modsætning til præster og bedemænd, der i mange tilfælde kun er til stede i kort tid.”
Læs også: Gravere: Omsorg er en vigtig del af vores arbejde - og det tager tid
Grøn omstilling på kirkegården
At Brian Worm Jensen brænder for sit arbejde, er der ikke nogen tvivl om. Han tænker hele vejen rundt, og det er derfor ikke kun den gode pårørendeoplevelse, der bliver gennemarbejdet med Brian Worm Jensen ved roret. Hans virkelyst afspejles nemlig også i hans ambition om at gøre kirkegården så bæredygtig som muligt.
”Vi vil gerne være den grønneste kirkegård. Det er ambitionen, og så må vi se, om det lykkes,” siger Brian Worm Jensen og nævner nogle af de tiltag, som de har taget i de seneste år.
Hvert år bruges cirka syv tons gran til pynt og som grandækning af gravene. I stedet for at køre det væk i foråret, så flises det og bruges som erstatning for spagnum, der er meget CO2-tungt, i rododendronbedene. Og i stedet for gasbrændere og kemikalier bruges et såkaldt hedvandsanlæg, der bekæmper ukrudt med varmt vand, hvilket også mindsker brandrisikoen. Alt værktøj og alle maskiner er batteridrevne. Også biodiversiteten gives løbende bedre vilkår med plantning af sommerfuglebuske, tørstbuske og andet grønt dér, hvor der opstår muligheder. Al arbejdet i skovkirkegården bliver varetaget på skovens præmisser. Det betyder blandt andet, at træernes holderødder ikke graves over. Kun på den måde kan man passe ordentligt på træerne, hvor nogle af dem er meget gamle.
Fremtiden: En engkirkegård
Som endnu et led i den grønne omstilling har Brian Worm Jensen og Farum Sogn i gangsæt et nyt projekt, der skal give dem, der vælger en kistebegravelse, et mere naturnært alternativ. I et nyt projekt skal et areal mellem skovkirkegården og Ny Kirkegård udlægges til engkirkegård.
”Mange ønsker at komme tilbage til naturen, og vi ser allerede, at skovkirkegården er meget populær. Nu vil vi skabe en lignende mulighed for dem, der vælger kistebegravelse,” siger Brian Worm Jensen.
Engkirkegården vil være et sted, hvor græsset kun slås én gang om året, og hvor hjemmehørende blomsterblandinger skaber et naturligt miljø. Som de øvrige typer kirkegårde i Farum skal engkirkegården balancere både bæredygtighed og æstetik. Brian Worm Jensen håber, at tiltaget også kan give flere lyst til at vælge en kistebegravelse, da kistebegravelser generelt har et mindre CO2-aftryk.
En kirkegård i balance
På kirkegårdene i Farum er der mange muligheder. Der er et stort areal, og der er etableret mange forskellige områder med hvert sit udtryk i form og beplantning. Blandt andet derfor er kirkegårdene et besøg værd, hvis man er nysgerrig på, hvordan man kan kombinere forskellige tiders begravelseskulturer, så man tager hensyn til både historien og nutiden.