Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

4 nedslag i diakoniarbejdet i Helsingør Stift

Diakoni er kristentro i praksis – når imødekommenhed, nærvær, opmærksomhed og omsorg er med i fokus for alt det, som vi er og gør som lokal folkekirke. Her får du et overblik over nogle af de mange diakonale projekter i Helsingør Stift.

"Åben Dør" i Nygårdskirken, Brøndby. Foto: Annika Baasch.

Bidrag fra Sanne Glerup Damborg, Thyge Enevoldsen, Lotte Nysted og Mette Dansøn (redigeret af Steen Toft Winther)

1. Herresalon i Frederikssund Kirke

Hver måned mødes mænd – unge og gamle, gifte og ugifte – i Frederikssund Kirke til et stykke smørrebrød, en øl og en snak om nogle af livets store spørgsmål.

Initiativtagerne bag Herresalonen oplevede, at kvinder i højere grad var gode til at snakke om alt og intet, mens mændene oftest snakkede om intet. Der var altså et behov for at skabe et sted, hvor alle samtaler og følelser var tilladte, og et sted, hvor stort og småt kunne være på programmet.

Temaerne i Herresalonen spænder over alt fra det at miste sin livsledsager til frygten for (yderligere) krig i Europa. Det kan lyde tungt, men den gode stemning og tilliden til de andre mænd, der dukker op, gør, at alle går glade og opløftede hjem – uanset emnet.

2. Julehjælp i Opstandelseskirken og Frederikssund Kirke

I langt størstedelen af kirkerne i stiftet er det muligt at søge julehjælp, og det kan ofte give mening at arbejde sammen med lokale aktører og velgørende organisationer i lokalområdet, så hjælpen når dem, der har de største behov.

I Opstandelseskirken i Albertslund har man for eksempel et samarbejde med Røde Kors. Røde Kors modtager alle ansøgninger vedrørende børnefamilier, mens menighedsplejen i Opstandelseskirken modtager ansøgninger fra enlige og ældre. Ved at samarbejde sikrer de i Albertslund, at de ikke skal sige nej til nogen, der har et behov.

I Frederikssund Kirke kobler man julehjælp og julehygge sammen i deres ”Julematiné”, hvor der blandt andet er krybbespil, gløgg og oplæsning af juleevangeliet og julehistorier – alt imens der diskret og respektfuldt uddeles julehjælp i kirken.

3. "Livsamtaler" i Vestervang Kirke

I Vestervang Kirke samles præst Mette Dansøn og en frivillig med en gruppe ældre for at tale om bestemte temaer. Det kan for eksempel være fritidsinteresser, ens tidligere arbejde og det levede liv – og det liv, som man måske havde ønsket sig.

Mange af deltagerne i den nuværende gruppe havde for eksempel drømme om at blive sygeplejersker, fortæller Mette Dansøn.

Selvom deltagerne godt kan have lidt svag hørelse, får de talt emnerne godt igennem og afslutter med frokost. Og så spirer venskaberne deltagerne imellem udenfor temamøderne.

4. ”Åben Dør” i Nygårdskirken

I Nygårdskirken i Brøndby har man igennem 40 år inviteret ind til værestedet ”Åben Dør”, hvor der hver torsdag aften inviteres til et gratis varmt måltid mad, hygge, spil, kaffe og andagt.

I ”Åben Dør” er det frivillige, som laver maden og sørger for at tage imod de omtrent 50 gæster, og det er lykkedes at skabe et engagement, der rækker udover de traditionelle kirkefrivillige. For eksempel bruger 41-årige Christian, som er alenefar og karrieremand, de torsdage, han ikke har børnene, på at lave mad i ”Åben Dør”. Han siger:

”Det er en øjenåbner at se, hvor store dele af samfundet jeg har lukket øjnene for i mange år, og hvor lidt der skal til for at gøre en forskel. Jeg elsker at lave mad, og her er det gjort let at gøre en forskel. Jeg skal bare komme med godt humør og opsmøgede ærmer.” 

Læs interviewet med sognepræst i Nygårdskirken Lis Withøft her.