Vinder af Initiativprisen: Det kræver tålmodighed
Helsingør Familietjeneste vinder prisen for årets menighedsopbyggende tiltag i 2018. Familietjenesten ser det selv som udtryk for, at diakonien er i medvind.
Af Malene Bjerre
”Det betyder utrolig meget for os, at vi har vundet. Jeg er især glad for det på vegne af de frivillige og brugerne, for det er en stor anerkendelse af det gode fælleskab, de deltager i.”
Det er en glad Hanne Storebjerg, der fortæller om Helsingør Familietjeneste, det projekt, hun var initiativtager til tilbage i 2005, og som nu har vundet Initiativprisen 2018 fra Helsingør Stiftsråd.
Hver måned mødes op mod 100 mennesker i Vestervang Kirke i Helsingør for at spise sammen, og det har de gjort siden 2005.
Egen familie med
Fællesspisningen er rygraden i Helsingør Familietjeneste. Den tredje onsdag om måneden mødes en stor flok af mennesker: unge og gamle, gammeldanskere og nydanskere, ressourcestærke og ressourcesvage. Der er tidligere konfirmander, babysalmesangsforældre, ældre og flygtninge i gruppen; folk kommer fra Rwanda, Uganda, Kenya, Venezuela og Italien, men de flere er danskere.
Mette Dansøn er leder af Familietjenesten, og hun har som regel også sin egen familie med til arrangementerne. "Hvis det ikke er godt nok til os, er det heller ikke godt nok til vores brugere," siger hun. "Vi skal ikke lave noget for nogle andre; vi skal lave det sammen. Kun når vi er sammen, er det ægte integration og fællesskab."
Dørene åbner kl. 16 til kreativ hygge, hvor børnene fx laver blomsterdekorationer eller klipper servietter. Der er som regel et tema for familiegudstjenesten. Sidste gang var det engle, Mikkelsdag og skiftedag. Næste gang kommer der et fængselskor. Og efter gudstjenesten får deltagerne et billigt måltid mad sammen.
Trangt økonomisk
Og det betyder noget, at maden er både god og billig, siger Hanne Storebjerg, der i dag er fængselspræst i Horserød, men stadig sidder i bestyrelsen. Hun har været med i Familietjenesten helt fra begyndelsen, og for hende er det tydeligt, at der er flere og flere, der har det trangt økonomisk i dag.
”Dem mener jeg vi er forpligtede til at hjælpe. I dag forventer de fleste, at kirken hjælper mennesker i nød,” siger hun. Men det netværk, der følger med, er lige så vigtigt. ”Mange af vores brugere har ikke deres familie tæt på. De står alene med ansvaret for børnene og er både ensomme og har svært ved at finde aflastning.”
Diakoni i medvind
Gennem de 13 år, hvor Hanne Storebjerg har arbejdet med Familietjenesten, har hun oplevet en stigende opmærksomhed på det kirkelige omsorgsarbejde, både fra kirken selv og fra det omgivende samfund.
”Der er blevet oprustet på diakonien, og det er godt,” siger Hanne Storebjerg. ”Vi har en årlig diakonidag i stiftet, og sidste år fik vi vores egen konsulent, Morten Miland. Men vi har også fået lettere ved at skaffe midler fra kommunen. De vil gerne samarbejde med os, og de kan også sagtens se, at der er et stort behov.”
Ud over den månedslige fællesspisning arrangerer Familietjenesten også biografture, byttemarkeder og sommerferier for familierne. De mange aktiviteter er bl.a. støttet af Helsingør Kommune og Helsingør Menighedspleje.
”I dag er det stort og velfungerende, men det har været et kæmpestort arbejde,” siger Hanne Storebjerg. ”Man skal virkelig have tålmodighed. Men har man det, kan der også komme meget glæde ud af det.”
De var også nominerede til Initiativprisen 2018
- Helsingør Domprovsti for dåben.dk
- Lillerød menighedsråd for et projekt, hvor man cykler rundt til kirkerne i Allerød
- Humlebæk Kirke for initiativet ”Byens dag”
- Brøndby Strand menighedsråd for at integrere lokal orgelundervisning i organistens stilling
- Gilleleje Kirke for sin litteratursalon