Vejledning til præster: Sådan gør du, hvis du oplever mistrivsel på arbejdspladsen
Her finder du en oversigt over afhjælpende tiltag, som man som præst kan benytte sig af, hvis der er problemer med arbejdsmiljøet.
Af Caroline Kollenberg Thisted og Steen Toft Winther
Hvis arbejdsmiljøet knaser, er det vigtigt at tage hånd om det så hurtigt som muligt. Først når nogen er bekendt med situationen, kan foranstaltninger sættes i værk.
Som udgangspunkt skal problemer løses lokalt, men hvis udfordringerne vokser, kan andre aktører træde til.
Nedenfor finder du en step-by-step vejledning til, hvordan præster kan håndtere dårlig trivsel og arbejdsmiljø, og hvem, de skal tage kontakt til.
Supervision
Der udbydes også 3 forskellige former for supervision, der alle bygger på en metode om refleksion over egen pastoral erfaring. Supervision er et tilbud for præster i Helsingør Stift, og er et virksomt redskab, der kan bidrage til faglig udvikling og et godt arbejdsmiljø.
- Gruppesupervision
- Individuel supervision
- Akut supervision
Gruppesupervision og faglig læring
Gruppesupervision er et efteruddannelsestilbud, hvor der skabes rum for en faglig og teologisk refleksion over egen praksis. Supervision er en måde at dygtiggøre sig på i sit arbejde og eventuelt finde nye handlemuligheder. Det er den enkelte præst og dennes arbejde, der er i fokus, og der samtales ud fra den konkrete praksis.
Tilbuddet har til hensigt at støtte den faglige selvforståelse, udvikle blik for egne kompetencer og handlemuligheder, og bearbejde hændelser, som præsten er involveret i.
Gruppesupervision retter sig mod præster, der er optaget af pastoral læring og udvikling.
Gruppesupervision foregår i grupper med op til 8 præster, der ledes af en uddannet supervisor, som har ansvaret for den fælles, faglige samtale, og som skal sikre, at der er faste rammer om samtalen. Der er tavshedspligt for supervisor og deltagere – både i forhold til præsten og de konkrete cases.
Supervisionsgrupperne mødes 6-8 gange årligt. Der oprettes grupper forskudt over året, ligesom man kan noteres på venteliste, hvis grupperne er overtegnet.
Der gives tjenestefri og kørsel.
Tilmelding hos koordinator af supervision i Helsingør Stift.
Gruppe:
- Gruppesupervision.
Gruppesupervision støtter den faglige selvforståelse, udvikler blik for egne kompetencer og handlemuligheder, og bearbejder hændelser, som præsten er involveret i. Der åbnes for en ny gruppe med opstart i august. Hvis du ønsker at deltage, kontakt da Caroline Kollenberg Thisted på mail ckt@km.dk eller tlf.: 3070 7626 - Stiftets rejsehold for samarbejde mellem præster.
Ved kollegiale konflikter/problemer mellem præster kan provsten i samråd med præsterne rekvirere stiftets rejsehold. Processen tilrettes lokalt, og det er varierende, hvor mange møder, der afholdes.
Individuel supervision
Når en præst har brug for et fokuseret blik og mulighed for en fortrolig og kompetent samtalepartner med kirkelig erfaring, tilbydes på provstens foranledning individuel supervision. Her skabes et rum, hvor præst og supervisor sammen kan reflektere over situationen med det formål at opnå selvindsigt, udforske nye handlemuligheder og finde alternative kommunikations– og arbejdsmåder, der kan medvirke til at belyse situationen.
Individuel supervision vil typisk bestå af 3-8 møder á 1-1½ times varighed over en periode på ½-1 år, men tilpasses den enkeltes behov.
Individuelt:
- Samtaler med provst
Første trin er at tage en samtale med din provst for at finde fremadrettede løsninger på problemet. - Enkeltmands-supervision for præster.
Enkeltmandssupervision er tilbuddet om en sparringspartner for at finde en konstruktiv vej ud af problemer. Det vil typisk bestå af 3-8 møder på 1-1½ times varighed over en periode på ½-1 år, og det er provsten, som man skal henvende sig til. - Erhvervspsykolog eller ekstern supervision.
Hvis provsten vurderer, at situationen ikke kan håndteres ved hjælp af intern enkeltmandssupervision, kan hun ansøge stiftet om et beløb til arbejdspsykolog eller ekstern supervisor.
Akut supervision
Gennem et embedsliv indgår præsten i vanskelige begivenheder. Der kan være behov for efterbehandling af disse i form af samtale af mere akut karakter. Disse samtaler kan i udgangspunktet varetages af provsten, som derfor med fordel kan kontaktes.
Vurderes situationen at nødvendiggøre en anden art samtaler, sørger provsten i samarbejde med koordinator, for at en anden akut supervision tilbydes.
Samtalerne er tænkt som en del af et værn mod unødigt slid og som forebyggelse af efterfølgende reaktioner af traumatisk karakter, som f.eks. søvnproblemer, uro, kynisme.
Varighed: 1-2 gange.
Læs mere om arbejdsmiljø i Helsingør Stift her