Stiftsinitiativprisen 2024: Her er de indstillede
Igen i år uddeler Helsingør Stiftsråd en pris til et initiativ, der gør en forskel for kirkelivet og er til inspiration for andre i stiftet. Vinderen bliver offentliggjort ved landemodet d. 5. oktober.
Af Benjamin Birk Christophersen
Initiativprisen er til for at gøre opmærksom på gode tiltag og idéer, som ude i sognene er med til at udvikle menighedsfællesskabet. Det er en måde at udveksle initiativer på og skal være med til at skabe idéer. Det er Helsingør Stifts støtteudvalg, der kårer vinderen blandt de indstillede projekter
Ambitionen er at man kan lade sig inspirere af hinanden og blive bedre til at dele sine succeser på tværs af stiftet.
Tidligere vindere tæller blandt andre Sorgenfri Kirkes påskevandringer, Hvidovrekirkernes Tværkulturelle Samarbejde, Børnetjenesten i Messiaskirken og Familiecafè i Søborg Kirke.
De indstillede initiativer
’Ad hoc-kor’ i Præstevang Kirke
Præstevang Kirke oprettede i foråret et 'ad hoc-kor', der mødtes fire gange og derefter sang til gudstjeneste palmesøndag. Koret er for alle i sognet og hurtigt meldte 25 glade sangere sig. Initiativet har skabt en ny kontaktfalde uden at lægge beslag på mange ressourcer.
Folkekøkken i Præstegården, Frederikssund Kirke
Hver anden tirsdag inviterer Frederikssund Kirke til Folkekøkken med hjemmelavet mad, fællesskab og gode samtaler. Initiativet bæres efter to år af frivillige og der kommer i gennemsnit 50 mennesker. Maden betales af menighedsrådet.
Den gode frivillighedskultur i Skovlunde Kirke
En god frivillighedskultur kommer ikke af sig selv, men dannes i fællesskaber, der for den enkelte er både givende og meningsfulde. I Skovlunde Kirke har man arbejdet målrettet med visioner for fastholdelse og rekruttering af frivillige.
Høje Gladsaxe spiser sammen, Haraldskirken
Høje Gladsaxe Spiser Sammen er et rum, der muliggør et levende og åbent møde mellem meget forskellige mennesker. Initiativet fungerer som bindemiddel i en bebyggelse, bestående af fem højhuse med i alt ca. 4.000 beboere med 46 nationale baggrunde.
Sorg – og samtalegruppen, Dyssegård Sogn
I Dyssegård sogn har man i en årrække haft sorggrupper for pårørende til folk, der har mistet. Mennesker, som ikke nødvendigvis har mistet et andet menneske til døden, kan sagtens opleve et tab så stort at det bør anerkendes på lige fod med sorgen ved et dødsfald. Der har sorg- og samtalegruppen i Dyssegård været en hjælp.
Englevagt, Blovstrød Kirke
Englevagt er et tilbud til børn, som er bange for den vilde halloweenfejring og derfor søger et alternativ d. 31. oktober. Konceptet er et løb med tre poster inde og ude. Englevagt bliver til virkelighed fordi ansatte, frivillige og konfirmander arbejder sammen om tilbuddet til sognets børn.
Malerdage, Opstandelseskirkens Sogn
Formålet med Malerdage er via kreative metoder at åbne til den kristne livstydning for den enkelte. Deltagerne fordyber sig i et bibelsk og eksistentielt tema og maler det efterfølgende. Værkerne vises i kirken om søndagen, hvor præsten også inddrager nogle af værkerne i prædikenen.
Julemarked i Græse Præstegård
Julemarkedet i Græse præstegård afvikles med et særligt øje for børn og trængte familier. Derudover er julemarkedet ikke bare et event én gang om året, men et omdrejningspunkt hvor menighedens mange fællesskaber går sammen og sætter krop på julens gode budskab.
Gentofte Demensfællesskab, Messiaskirken
Gentofte Demensfællesskab har skabt to typer af fællesskaber. En gruppe for den demensramte og deres pårørende, og en gruppe primært for pårørende, oftest tidligere deltagere fra den fælles gruppe. Arbejdet gør en stor forskel for mennesker med demens inde på livet.
Kirke Care
Kirke Care er små teams af uddannede frivillige fra lokale kirker i genkendelige jakker – på gaden i byens natteliv og sociale boligområder. Kirke Care skaber kontakt med personer, der ellers ikke kommer i kirkerne.
Lego Kirke, Jægersborg Kirke
Lego Kirke er en kort gudstjeneste, hvor de deltagende børn får fortalt en bibelhistorie og bagefter bygger den i Lego. Når legobyggeriet er overstået spises hotdogs, inden dagen afrundes med ’fernisering’ og præsentation af kunstværkerne.
Børnenes Verdenshave, Tikøb Kirke
Tikøb Kirke har sammen med den lokale skole og flere andre institutioner valgt at udlægge en del af kirkens grund til børns fantasi omkring biodiversitet og naturlære. Her er plads til fri udfoldelse og masser af læring. Børnenes Verdenshave bygger bro mellem kirken en nærmiljøet.
Brøndby Barok, Brøndby Strand Kirke
Med Brøndby Barok festivallen ønsker Brøndby Strand Kirke at invitere den brede befolkning til at nyde musik fra den øverste musikalske hylde. Menighedsplejen, frivillige og kirkens organist har skabt rammerne, der samler høj som lav i sognet.
Gårdsange og Salmer, Grønnevang Kirke
En gruppe lokale, sangglade frivillige synger gårdsange og salmer med beboere på lokalt plejecenter hver 14. dag. Initiativet er et levn fra coronatiden, hvor lokale kræfter gik sammen om at gøre noget for plejecenterets beboere. Det er stadig til stor glæde.
Hørsholm Mølle Projektet, Kokkedal Kirke og Hørsholm kommune
”Erindring og det Store Nu” er en aktivitet med kirkeligt udspring og er liturgisk baseret. projektet styrker frivillighed i menigheden og er til nærmest øjeblikkelig lindring for mennesker med demens og deres pårørende i en fase hvor den sygdomsramte endnu bor hjemme, men hvor beslutningen om og overgangen til plejehjem er nært forestående.