Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Inspiration: Grønne tiltag i Helsingør Stift 

Rundt omkring i stiftet bliver der gjort og tænkt meget i den grønne omstillings navn. Nogle af de mange tiltag kan du læse om her.

"Gå en gudstjeneste" med Snostrup og Oppe Sundby Kirker. Foto: Jacques Duelund Mortensen 

Af Rikke Lyskjær-Rudbæk

Solceller i Høje Taastrup

I Høje Taastrup har man netop indviet et nyt provstikontor, og til taget på den nye tilbygning har man valgt en grøn og meget æstetisk løsning.

”Hvis man ser taget på afstand, ligner det et skifertag, men det er faktisk solceller, der producerer strøm på samme måde, som vi kender, bare uden at ligne solceller,” fortæller provst Søren Nolsøe.

Det var fra start et stort ønske at vælge en grøn løsning, og udmeldingen til arkitekten har hele tiden været, at man i provstiet gerne vil tænke grønt.

”Vi var omkring mange muligheder – for eksempel om vi skulle have græstag. Vi fandt dog relativt hurtigt ud af, at det ikke ville gøre den store miljømæssige forskel her, da vi allerede er i et grønt område. Men det ville solceller,” fortæller Søren Nolsøe og fortsætter:

”Først og fremmest er det miljømæssigt godt, at vi producerer strømmen grønt i stedet for at skaffe den på fossil vis. Hidtil har provstikontoret og Rønnevang Kirke, der ligger ved siden af, haft hver sin elmåler, men da vi fik etablereret taget på provstikontoret, besluttede menighedsrådet samtidig, at der skal trækkes et kabel mellem bygningerne, så den strøm, der er tilovers på provstikontoret, kan blive brugt i kirken.”

Helt lavpraktisk trækker man inden længe et kabel under cykelstien mellem de to bygninger, så det bliver muligt at udnytte den nye løsning optimalt. Og det glæder Søren Nolsøe:

”Vi har længe gerne villet være grønne, men det har ikke været muligt med solceller på kirkens tag, fordi den har kobbertag og vender forkert i forhold til solen. Ved at tænke vores grønne ønske ind fra start, har vi nu fået en æstetisk flot løsning, der samtidig løser den udfordring, vi ikke før har kunnet løse.”

Solcelletaget på det nye provstikontor i Høje Taastrup er leveret af Solartag. Foto: Søren Nolsøe

Den grønne kirkegård i Tikøb

I Tikøb gør man sig også umage for at tænke grønt, og det seneste års tid har man med opbakning fra menighedsrådet talt aktivt om biodiversitet og den grønne omstilling. Det har blandt andet resulteret i, at en 270 meter lang græsplæne ved siden af kirken nu får lov at fremstå mere vild end førhen.

”Det var den flotteste plæne, men der var ikke noget liv i den. Derfor lod vi den gro med undtagelse af nogle stier til de lokale hundeluftere, og nu myldrer det med liv,” fortæller Denis Hansen, der er graver ved Tikøb Kirke.

Et andet grønt eksempel er, at nogle gravsteder på kirkegården efter aftale med de pårørende får lov til at gro til under ordnede forhold.

”Folk vil gerne have, at gravsteder er pæne og vedligeholdte, men nogle pårørende er med på, at vi lader det gro til på en kontrolleret måde. Vi sørger stadig for at fjerne mælkebøtter og skvalderkål, mens vi for eksempel lader efeu, liljekonvaller, akeleje og vinca gro.”

Denis Hansen sørger stadig for, at kirkegårdens gangarealer er flotte og rene, at græskanterne er skåret til, og at der er plantet mange blomster over alt, men ifølge ham kan de fleste faktisk godt se fidusen i det vilde look, der hersker nogle steder.

”Når jeg møder folk på kirkegården, taler vi altid om tingene, og jeg oplever, at folk er lydhør over for den grønne omstilling. Nogle skal lige hjem og tygge på den først, men de fleste kan godt se, at det også kan være flot, når den vilde flora hersker.”

Ti øvrige tiltag i Tikøb:

1. Der bruges ingen sprøjtemidler eller gødning.

2. Der skal plantes frugttræer til gavn for alle.

3. Der er opsat LED-lys med censorer ved de offentlige toiletter på kirkegården, så lyset kun tænder, når der er behov for det.

4. Fremtidige tilføjelser til maskinparken skal være elektriske.

5. Der er indkøbt fuglebad, så dyrene har adgang til vand.

6. Tomme gravsteder bliver tilsået med blomster eller pålagt barkflis.

7. Der tænkes i grønne samarbejder med andre dele af lokalsamfundet. For eksempel har eleverne fra den lokale skole anlagt nyttehaver på nabogrunden, hvor KFUM-spejderne holder til, og på kirkegårdens arealer planter eleverne blomster.

8. Nedfalden frugt fra træer får lov at ligge.

9. Der er etableret blomsterbede, og der skal udvides med to nye bede per år.

10. Der er planer om at anlægge en bibelsk have på et ubrugt græsareal. Her skal der laves højbede, som bliver overdækket med en pergola, som de bibelske planter kan vokse opad – for eksempel vindruer, efeu, oliven og primula. Desuden opsættes skilte med en QR-kode, som man scanne for at høre tanken bag hver enkelt plante.

Foto: Denis Hansen

Rekreativt naturområde

- I Brøndby Strand Kirke har man netop anlagt et rekreativt naturområde omkring kirken for at passe på naturen, fremme biodiversiteten og skabe rammerne for, at mennesker kan mødes. Området rummer blandt andet arealer med enggræs og blomster samt et stort insekthotel, og på sigt er det også planen, at der skal være bistader med bier, der kan give honning. Der er desuden et bålsted, granitblokke, man kan sidde på og gyngesofaer til at slappe af i. Menighedsplejen i sognet fik af Nordea-fonden bevilget knap en million kroner til projektet.

Foto: Lonnie Østergaard

"Gå en gudstjeneste" 

- I Snostrup og Oppe Sundby Kirker bruger man i høj grad naturen, og man er derfor også opmærksom på at passe på den. På Oppe Sundby Kirkegård er der etableret et område med vilde blomster til glæde for bierne, og pt. afventer menighedsrådet i Snostrup Kirke kommunens tilladelse til at etablere to shelters på kirkens område med udsigt over Skenkelsø Sø. Tanken er, at de frit skal kunne benyttes af alle interesserede – ikke mindst ornitologer, der nyder at følge med i fuglelivet omkring søen. Derudover tænkes der i kirkelige arrangementer uden for kirkerummet – blandt andet er der ”gå en gudstjeneste” på kirkestien mellem kirkerne samt pilgrimscykling med konfirmander langs Roskilde Fjord.

Foto: Jacques Duelund Mortensen 

Overskudsmad

- Hver fredag deler Grønnevang Kirke gratis overskudsmad fra lokale supermarkeder ud til økonomisk trængte familier eller enlige. ”Madboksen”, som konceptet hedder, bidrager dermed til at bekæmpe madspild. 

Foto: Finn Hansen

LED-lys

- I Hornbæk Kirke har man skiftet alle stearinlys ud med LED-lys både i kirken og i sognehuset. 
I de store alterlys har man boret huller, så der kan sættes LED-lys ned i, og på den måde får man oplevelsen af rigtige stearinlys på en mere miljøvenlig måde.

Foto: Mia Svare Meinertz

Miljøvenlige ClubCars

-  I Grøndalslund Kirke har de fleste maskiner på kirkegården genopladelige batterier, og gartnerne bruger enten ladcykler eller miljøvenlige ClubCars med batteri og solcelletag til at komme rundt på kirkegården. Derudover har man i rabatter, på endegrave og på nogle nedlagte gravsteder sået blomster, som man plukker og bruger til alterbuketter.

Foto: Signe Bang Hansen

Brugt konfirmationstøj

- I Frederikssund Kirke samler man konfirmationstøj ind og giver det nyt liv ved at donere det til kommende konfirmander, der af den ene eller anden grund ønsker det. I år er der til ”Under Åben Himmel – Grøn Kirkefestival”, som er et samarbejde med Ferslev/Vellerup og Skibby sogne, også en modeopvisning med brugt konfirmationstøj, der kan inspirere de unge til at vælge genbrug.

Foto: Helle Merete Dissing


Vidste du, at…

det er muligt at blive certificeret Grøn Kirke og Grøn Kirkegård, hvis man opfylder en række kriterier? Det kan du læse mere om her: 

 

BLIV GRØN KIRKE

Inspiration

GRØNT STIFT

Affaldssortering, bistader, genbrug, solceller og hjemmedyrkede alterbuketter. Overalt i stiftet, ja i hele landet, eksperimenteres der med løsninger, der er gode for både klima, økonomi og mennesker. 

 

På temasiden 'Grønt stift' kan du få inspiration til, hvad I kan gøre i dit sogn.

 

Find siden her: GRØNT STIFT