Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

3 bud på ’Det gode samarbejde’ fra præst og kommunikationsmedarbejdere

Ros, del, tid, grin! Det var de overordnede anbefalinger fra præster og kommunikationsmedarbejdere fra tre af stiftets sogne, da vi før sommer holdt netværksmøde om ‘Det gode samarbejde’. Læs deres erfaringer og tanker her.

Gospelgudstjeneste i Mårum Præstegårdshave med efterfølgende ristede pølser, kaffe og kage. Foto: Mårum Kirke

Af Sille Arendt

Respekt for hinandens faglighed og en kæmpe ‘ja-hat’ er noget af det vigtigste at tage med sig på arbejde, var alle enige om, da præst og kommunikationsmedarbejdere fra Virum, Mårum, Græse og Sigerslev kirker holdt oplæg i netværket for kommunikationsansvarlige i Helsingør Stift.

Kommunikationsnetværket i Helsingør Stift består af alt fra kirke- og kulturmedarbejdere, kordegne, præster, menighedsrådsformænd og kommunikationsmedarbejdere. Netværket har fokus på inspiration til formidlingen af kirkens arbejde og et godt sted til sparring. For alle kirker gør de forskelligt og dem som sidder med kommunikationen, har mange forskellige fagligheder, timer afsat til kommunikation og opgaver.

Mange hatte i det lille sogn

I Mårum Kirke er de blot fire ansatte, og derfor bliver alle nødt til at have mange arbejdsområder for at få hverdagen til at klappe. Kordegn, kommunikationsmedarbejder og kirkesanger Ditte Helene Røeder fortæller at hun selv og hendes præstekollega Pia Niebuhr kommer fra meget forskellige baggrunde, og det giver en større åbenhed for hinandens idéer. Og de oplever begge, at der er plads til selv de vildeste af slagsen.

“Har kollegaen nej-hatten på, så tag de kærlige briller på og lyt til, hvorfor de ikke har lyst.

Tænk, at der er brug for, og plads til os alle. Selvom det måske udadtil er præsten, som får æren for mange af aktiviteterne ved kirken, så er der et helt hold bag, og præsten kunne ikke gøre det alene,” siger Ditte Helene Røeder.

I Mårum Kirke er personalet med til alle menighedsrådsmøder, det står i deres arbejdsbeskrivelse. Det skaber tryghed og gennemsigtighed. De har i fællesskab gennem workshops besluttet, at penge og fokus skal ligge på fællesskabet i måltidet og konfirmanderne, når man laver aktiviteter i kirken. De holder kun kalendermøder en gang om måneden, men her er organist og kirkesanger med til at vælge salmer sammen med præsten.

"Det giver en følelse af ejerskab og ansvar, og så kan jeg ikke klage over at jeg ikke kan lide melodien, når jeg selv har været med til at vælge den,” siger Ditte Helene Røeder.

Dittes gode råd er: Grin af fejl, når kordegnen har glemt et glas vand, eller organisten starter på en forkert salme. Anerkend de usynlige opgaver og delagtiggør hinanden i hvad der sker, hvad I har brug for og hvad I har af små særheder, for dem har vi alle.

Teamsamarbejde, ledelse og fællesskab

Da kirke- og kulturmedarbejder Ragna Goings og præst Anders Niemeier Lindegaard blev kolleger, var det trygt at de begge havde en fortid fra det kirkelige landskab. De havde et fælles sprog. De vidste også, at de begge har arbejdet med deres styrker og svagheder i en arbejdsrelation, så de har haft let ved at strukturere deres arbejde. F.eks. har de truffet aktive valg for at skabe struktur, da de begge ikke naturligt er strukturskabere.

“Vi har hinandens ryg og taler hinanden op, når vi er ude blandt andre,” fortæller Ragna Goings og fortsætter:

”Vi har tillid til at den anden lader være med at tage telefonen, hvis det ikke passer, når man ringer, og så tager vi os tid til de spontane kaffesnakke. Da det ofte er i de uplanlagte samtaler tingene opstår. Vi lytter til hinanden, og vil gerne hjælpe hinanden.”

De er også meget opmærksomme på at huske at give ros videre. For dem er kirken ikke kun de kirkelige handlinger, men også teamsamarbejde, ledelse og fællesskab.

De bruger et online arbejdsredskab, som hedder Trello, til at strukturere aktiviteter, møder og alle de små kreative tanker. Og har dagsordener for selv de mindste møder.

I Græse og Sigerslev Kirker har de haft en visionsdag for både personale og menighedsråd. Her brugte Ragna sine faglighed som uddannet kaospilot.

“Det gav en klart defineret vision, mission og værdier, som vi bruger aktivt i kommunikationen på hjemmeside, kirkeblad og SoMe, OG vi bruger dem som kompas når vi beslutter, planlægger og prioriterer,” fortæller Ragna Goings, “og vi har skabt en kommunikationsstrategi som menighedsrådet bakker op om.”

Og så har de hvert år en personalefest, “for når vi kender hinanden godt i kollegagruppen, afspejler det sig positivt i kirkens aktiviteter og hvordan vi møder menigheden og lokalsamfundet,” siger Ragna Goings. Og hun afslutter med et ordsprog fra det afrikanske kontinent:

"Vil du gå hurtigt, så gå alene, vil du gå langt, så gå i flok.”

Se Ragna Goings slides fra netværksmødet her

Marlene Kaiser og Kristian Tvilling i forestillingen 'Biblen på 45 minutter'. Foto: Anders Telbel

Fra parallelarbejde til samarbejde

Virum Kirke er til forskel fra Mårum og Græse og Sigerslev Kirker et stort sogn med mange ansatte. Kirke- og kulturmedarbejder Marlene Kejser samarbejder med alle i kirken, men har alligevel fået et ekstra tæt samarbejde med præst Kristian Tvilling. De har blandt andet skabt forestillingen "Biblen på 45 minutter", som er en teater-tour de force i kristendommens fortællinger og budskaber, hvor den fortælles på en nutidig og forfriskende måde.

Da Marlene Kaiser blev ansat, opdagede de, at man rigtig mange steder i kirken arbejder parallelt, for til sidst at mødes i en aktivitet eller en kirkelig handling. Men gennem åbenhed for den andens faglighed og at sparre med hinanden helt fra opstart af en idé, har det givet et respektfuldt, trygt og varieret samarbejde, hvor deres fagligheder smeltede sammen.

I samarbejdet sætter de tid af til at tingene kan udvikle sig og giver plads til at man kan bevæge sig ud på lidt gyngende grund i den andens faglighed, og stole på at den anden kan hjælpe og guide.