Af Malene Bjerre
Dukker der af og til nye mennesker op på kirkebænkene hos jer? Og taler I så med dem? Ved I, hvad de hedder, og inviterer I dem med til kirkekaffe? Spørger I dem, hvad de kommer for? Eller med andre ord: Hvor gode er I til at byde nye medlemmer velkommen i folkekirken?
Faldende medlemstal er kun en del af sandheden om folkekirken. I løbet af en periode over ti år har 27.000 voksne danskere aktivt meldt sig ind – og både i absolutte tal og i forhold til befolkningens størrelse er de fleste indmeldelser sket i Helsingør Stift.
Så noget gør vi altså rigtigt, sagde to konsulenter i Helsingør Stift, Pernille Nærvig Petersen og Marianne Fischer, til hinanden. Sammen med udviklingskonsulent Berit Berg fra Kirkefondet besluttede de at undersøge, hvad der får folk til at melde sig ind i folkekirken, og hvordan man sikrer, at de føler sig godt modtaget og har lyst til at blive.
Forskellige bevæggrunde
Med hjælp fra en række præster fra stiftet har de gennemført interviews med nye medlemmer og identificeret seks forskellige bevæggrunde for at melde sig ind:
- Gudsforholdet: Man har en religiøs oplevelse af tro, tryghed, velsignelse og ro f.eks. i kirkerummet.
- Fællesskabet: Man bruger allerede kirkens tilbud og vil derfor gerne understøtte kirken.
- Død og begravelse: Man oplever kirken som det rigtige sted at få afsluttet sit liv.
- ”Genoprettelse”:Man altid har sympatiseret grundlæggende med folkekirken, men har udmeldt sig i protest mod sager om f.eks. kirkeasyl, politiske prædikener, overforbrug af midler.
- Relationen til familien: Familien kommer i folkekirken, eller man ønsker en begravelse fra kirken af hensyn til familien.
- Identitetsmarkør: Man ser sig selv som del af nationalt-kulturelt fællesskab.
”Det er ikke så mærkeligt, at folk har forskellige grunde til at melde sig ind,” siger Marianne Fischer. ”Men det er vigtigt at vide for at kunne tale ordentligt med de nye medlemmer om deres forventninger. Nogle vil gerne inviteres ind i fællesskabet, komme til kirkekaffe og være med i Herrehjørnet. Andre vil gerne sidde for sig selv til højmessen og gå hjem igen bagefter, og nogle vil måske ingen af delene. Men hvordan skal vi vide det, hvis vi ikke spørger dem?”
Marianne Fischer har selv gennemført nogle af samtalerne med de nye medlemmer, og hun har været overrasket over den positive oplevelse. ”Det er tydeligt, at dem, vi har talt med, er glade for, at vi interesserer os for dem. Det står helt klart for mig, at vi ikke skal have berøringsangst. Man træder aldrig ind over folks grænser ved respektfuldt at spørge dem om, hvorfor de har lyst til at være medlem hos os.”
FEM GODE RÅD - når I får nye medlemmer
1. Send en velkomstfolder om, hvilke aktiviteter der er i sognet.
2. Lav en ”tilmeldingsblanket”, hvor man kan krydse af, hvilke informationer man gerne vil have.
3. Ring de nye medlemmer op efter nogle måneder. Spørg, om de vil fortælle, hvorfor de har meldt sig ind, og om I kan gøre noget for dem.
4. Tag godt imod dem, hvis de kommer i kirken. Smil, sig velkommen, inviter til kirkekaffe.
5. Husk, at alle i sognet kan være den person, der får en ny til at føle sig velkommen, ikke kun præsten eller kirketjeneren. Aftal, hvem der har hvilke opgaver over for de nye