Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Sognepræst efter tur til Nepal: Vi kan hjælpe kvinder

Folkekirkens Nødhjælp samler ind til fattige kvinder i blandt andet Nepal 8. marts 2015.

Mette Dansøn, sognepræst ved Vestervang Kirke sammen med Bijaya Rai Shrestha, leder af kvindekrisecenter i Katmandu, Nepal. Foto: Privat

Af Mette Dansøn,
sognepræst ved Vestervang Kirke,
Helsingør Domprovsti

”Giv os i dag” er overskriften på indsamlingen med Folkekirkens Nødhjælp, som finder sted 8. marts 2015. Samme dag er det kvindernes internationale kampdag, og i år er der derfor fokus på kvinder.

Som forberedelse til årets indsamling, var 10 indsamlingsledere fra hele landet på en selvbetalt forberedende tur til Nepal, som er et af de lande, der er fokus på med sogneindsamlingen. 

Jeg var en af de indsamlingsledere, der var i Nepal.

Tvunget til at rejse ud

I Nepal er der enorm stor fattigdom. Mange familier kan ikke brødføde deres familier på den jord, de har, og derfor rejser mange ud til lande som Indien, Qatar og Saudi-Arabien for at få arbejde. Men ofte går det galt. 

Det har der været en del i medierne om i forbindelse med håndbold VM i Qatar. Qatar er storimportør af slavearbejdere fra Nepal, og jeg skriver slavearbejdere og ikke gæstearbejdere, fordi mange bliver behandlet grusomt. 

Kvindekrisecenter hjælper

Jeg besøgte et kvindekrisecenter i Katmandu, som tog imod kvinder, der blev deporteret tilbage til Nepal. En sådan kvinde kom vi også til at tale med. 

Hun havde arbejdet i Saudi-Arabien, hvor hun var blevet slået og voldtaget i det hjem, hun arbejdede i. Hun var blevet gravid, og derfor smidt i fængsel, hvor hun havde født sit barn. Derefter var hun blevet sendt tilbage til Nepal -  udvist fra Saudi-Arabien. 

Folkekirkens Nødhjælp støtter det krisecenter, jeg besøgte, og de gjorde et godt arbejde, der bestemt er værd at understøtte ved at tage en indsamlingsbøtte i hånden i solidaritet med kvinderne i Nepal. 

Grib indsamlingsbøssen!

Det store problem i Nepal var, at de ikke kunne tilbyde lange ophold, heller ikke til kvinder med så hårde skæbner, som hende jeg lige har fortalt om. 

Man skal ikke blive modløs, når man møder eller hører om så tunge skæbner, men skal finde sin indre kampgejst! 

For de hjertegribende skæbner kan ændres og afhjælpes ved at gribe fat i en indsamlingsbøsse, så der kan komme hjælp til de kvinder i fattige lande, der har brug for vores støtte, som de kvinder der fik hjælp på krisecenteret i Katmandu. 

33 kr. om måneden

Det er helt i orden at tage de røde strømper på, når man kommer for at tage en rute ved indsamlingen 8 marts. Jeg kan under alle omstændigheder anbefale at tage varme sokker på og godt fodtøj. 

Og jeg vil gerne, om man bruger alle de tre timer, man sætter af, til at gå en rute/flere ruter, da hver krone, der kommer i indsamlingsbøsserne, gør en forskel. 

I Nepal mødte jeg nogle enker, der levede af en enkepension på 33 kr. om måneden, det er en krone om dagen. Den sidste halve time, de sidste kroner gør altså en forskel!

God indsamling til alle! 

FAKTA:


DET GÅR DEN RIGTIGE VEJ

Det går bedre i udviklingslandene, end mange tror. Ekstrem fattigdom er halveret siden 1990, og 700 millioner færre mennesker lever nu under FN’s fattigdomsgrænse end for 25 år siden.

Dog lever ca. 1,2 mia. mennesker stadig i ekstrem fattigdom og behovet for hjælp er fortsat stort. 


Folkekirkens Nødhjælps arbejde
- Akut nødhjælp i krig og katastrofer
- Langsigtet udviklingshjælp og katastrofeforebyggelse
- Rettigheds- og fortalerarbejde 

I Nepal fokuserer man primært på tre områder:
- Rettigheder og demokrati med fokus på kasteløse
- Katastrofehjælp og -forebyggelse i forbindelse med klimaforandringer
- Sikker migration

ÅRETS TEMA 2015: HJÆLP KVINDER I VERDENS FATTIGSTE LANDE
70 % af verdens fattigste er kvinder.

39.000 kvinder tvinges hver dag til at indgå ægteskab, selvom de er under 18 år.
Folkekirkens Nødhjælp sætter i år fokus på kvinder, fordi søndag den 8. marts er ’Kvindernes internationale kampdag’.

I mange lande er kvinders rettigheder sikret i grundloven. Alligevel lider kvinder under fysisk og psykisk vold og diskrimination - og de er ofte uvidende om, at de har rettigheder.
Læs mere om Folkekirkens Nødhjælps arbejde på: www.noedhjaelp.dk eller følg deres arbejde via de sociale medier som facebook.