Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Her får du opskriften på englevagt

STIFTSINITIATIVPRISEN 2024: Fra Blovstrød Kirke er der kommet en indstilling af konceptet Englevagt til årets stiftsinitiativpris. Et tilbud til de børn, som synes at den klassiske uhygge med blod, monstre og dæmoner til Halloween er for uhyggeligt. 

En af posterne i Englevagt er "Bønner", Kaffebønner, kakaobønner og Fadervor. Og der er indkøbt masser af pynt til bønnerne i form af flødeskum og skumfiduser. Foto: Kåre Gade 

Af Sille Arendt

Englevagt er et tilbud til alle børn, som er bange for den for vilde halloweenfejring. Halloween er uhygge med masser af blod, monstre og dæmoner. Til tider i så høj grad, at især de mindste kan synes, at det bliver for meget. Hvis man er på det hold, så har Blovstrød Kirke skabt Englevagt til Halloweens aften den 31. oktober.  

”Sammen med dygtige konfirmander laver vi igen i år Englevagt ved kirken. Her lover vi nul uhygge og masser af lys og kærlighed. Til gengæld kan alle børn og voksne lære våben at kende, som man kan slås imod mørket med. Konfirmander står klar ved tre forskellige poster, hvor man skal løse opgaver og bagefter er der små præmier til alle,” fortæller sognepræst Kristine Krarup Ravn. 

Lyset, bønner og djævelen 

Konceptet er et løb fordelt på tre poster. 

En post kan findes inde i kirken, her gælder det om at bære lyset frem til alteret. Præmien er hjerteslikkepinde til alle. 

Anden post handler om bønner. Kaffebønner, kakaobønner og Fadervor. Og der kan indkøbes masser af flødeskum og skumfiduser til pynt.  

Den sidste post er måske mest for lidt større børn eller mindre børn ifølge med voksen: Her kan man få lov til at prøve at gå hele vejen op af den smalle trappe og helt til tops, hvor konfirmander står klar til at fortælle om ældgammel djævleuddrivelse.

Foto: Kåre Gade

Foto: Kåre Gade

Foto: Kåre Gade

Alt personale var med

Ud over sognepræst Kristine Krarup Ravn var mange andre i kirken med til at få maskineriet til at køre rundt, her er Kristine Krarup Ravn erfaringer: 

Konfirmanderne hjalp inddelt i to hold. Jeg havde tænkt, at det ellers ville blive for lang en aften. Det viste sig at ”vagtskiftet” var lidt svært. En anden gang vil jeg bare have alle med hele aftenen, til gengæld er de så nok til selv at kunne sørge for pauser undervejs i grupperne.  

Frivillige: Vi havde to frivillige i køkkenet til at varme kakao. Et par castet til at kunne håndtere det almindelige kaos som følger af konfirmanders tilstedeværelse. Konfirmanderne løb frem og tilbage og fyldte op. (Kakao-kaffe-posten var ved kirken og sognegården er 200 meter væk). 

Organisten spillede hele aftenen forskelligt i kirken. Ret lang tid. Jeg havde understreget at det ikke var koncert, men mere som når man på ferie sydpå er inde i en kirke og sidder en stille stund mens man hører organisten øver…. Udenfor kirken var der samtidig musik afspillet temmelig højt, så det kunne trække folk længere væk hen mod kirken. Det skal man nok lige nævne for organisten, så vedkommende ikke føler sig forstyrret. Vi havde som sagt lavet en spille-liste med ”engletema”. Masser af Lysets engel går med glans.  

Kirketjener: En kirketjener sørgede for fakler op mod kirken til blikfang, åbnede kirken og købte ind og gik til hånde.  

Passer Englevagt til alle kirker?

Alle kirker er jo forskellige, så derfor er der også mange lokale forhold man skal tage stilling til. 

Hvordan ser kirken ud, kan man komme i tårnet? Er der et eller andet spændende mørkt rum, man kan sluse folk ned i, såsom en krypt eller et spændende kapel, som de fleste aldrig har været inde i? Er sognegården tæt på kirken? I så fald vil det være guld med et opholdssted i tørvejr, det vil være værdsat af trætte forældre. Det regner næsten altid den 31. okt. Eneste must vil jeg mene er, at en post er inde i selve kirkerummet. Og at man gør alt for at kirkegården på ingen måde virker uhyggelig, hvis man har en kirkegård. Det er netop det uhyggelige, vi vil undgå. 

"Jeg ville ikke inddrage kirkegården på nogen måde," afslutter Kristine Krarup Ravn.

STIFTSINITIATIVPRISEN 2024

Hvert år skyder nye initiativer op i stiftets kirker, og du kan frem til den 31. august indstille dit eller nabosognets projekt til Helsingør Stifts initiativpris 2024.   

Vinderen udråbes ved årets Landemode lørdag den 5. oktober, og udover at løbe med den fornemme titel modtager vinderinitiativet 10.000 kroner.  

Initiativerne, som indstilles, kan hverken være for store eller små, men det skal være tiltag, som er igangsat og fungerer. Man må gerne indstille projekter, der tidligere har været indstillet.  

I din indstilling skal du på ca. en side i Word beskrive projektet, vedhæfte 5 billeder og anføre en kontaktperson fra kirken. Se mere om format længere nede.

 

Du skal sende indstillingen senest den 31. august 2024 til Helsingør Stiftsadministration på mailadresse kmhel@km.dk 

 

Læs meget mere om hvordan du indstiller dit eller nabosognets gode projekt her: Nu er der åbent for indstillinger til initiativprisen 2024