Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Et vigtigt valg

Menighedsrådsarbejdet er en afgørende forudsætning for, at folkekirken fortsat kan være central i samfundet og kan møde mennesker på en vedkommende måde, skriver biskop Peter Birch.

Foto: Sille Arendt

Af biskop Peter Birch

Næsten 8 ud af 10 danskere er i kontakt med folkekirken i løbet af et år. Folkekirken bliver brugt og der er masser af døre ind i kirken. Gudstjenester og kirkelige handlinger, børne- og ungdomsarbejde, sjælesorgsgrupper, studiekredse, babysalmesang, undervisning, koncerter og meget mere. 

Derfor er det også afgørende, at der hvert 4. år afholdes valg til menighedsrådene. Det er menighedsrådene, der har ansvaret for at vedligeholde og udvikle kirkelivet lokalt. 

Folkekirken er vores fælles sted, et rum for tro og refleksion, historisk forankring, et fællesskab om kristne værdier, omsorg for medmennesket, levende kulturformidling. Intet andet sted i vores samfund er så mange vigtige funktioner samlet i ét.

Langt størstedelen af folkekirkens økonomi administreres lokalt af menighedsrådene. Men pengene bruges på det, der ikke kan købes for penge. Her møder vi forkyndelse af håb, her indbydes vi til at være en del af levende fællesskaber, her henter vi inspiration og mening til at forstå vores liv og sammenhæng.

Et fundamentalt arbejde

Menighedsrådsarbejdet er en afgørende forudsætning for, at folkekirken fortsat kan være placeret centralt i samfundet og kan møde mennesker på en vedkommende måde. 17. september skal der afholdes valgforsamling i landets sogne. Her skal de personer findes, der vil være med til at tage ansvar for den lokale kirke i de kommende år.

Menighedsrådets ansvar spænder over mange opgaver fra ansvaret for kirkebygningen, regnskabet, og kirkegården til personaleansvar, men også og ikke mindst det kirkelige liv, som det kommer til udtryk i gudstjenester og alle de øvrige aktiviteter, der er i kirke og sognegård. Her er noget af det, man som menighedsrådsmedlem får medansvar for:

  • Gennem forkyndelse og ritualer får vi sprog i kirkens rum til det komplekse og modsætningsfyldte, det glædelige og håbefulde. Her overlades vi ikke til at skabe vores egen livssucces, men vi bliver sat ind i en fortælling, der kaster et nådefuldt lys ind over uperfekte menneskers liv.
  • Folkekirken danner og vedligeholder en fælles identitet, der ikke er begrænset til ’mig og mit’, men handler om fælles vilkår, forbundethed og solidaritet.
  • Folkekirken er i gang med en grøn omstilling, der både handler om at ændre vores måde at forbruge på, men også om vores syn på den natur, der er vores gudgivne livsgrundlag.
  • Folkekirken giver rum for fællesskaber på tværs af grænser. Her mødes vi på tværs af generationer og sociale skel – som mennesker med erfaringer, håb og drømme.

Menighedsrådsvalget er et vigtigt valg. Det er mit håb, at der igen i år vil være mange, der kan se, at folkekirken bygger på et stærkt lokalt engagement – og som vil være med til at bygge videre på folkekirken. 

Læs mere om menighedsrådsvalget på vores temaside: